Sinterklaas kapoentje, leg wat in mijn schoentje

Het is weer bijna zover, 6 december!

Kinderharten beginnen al iets sneller te slaan, schoentjes worden klaar gezet, liedjes worden geoefend en er worden druk tekeningen en cadeautjes gemaakt voor de goed heilig man die straks met zijn Pieten langs komt, Sinterklaas :-)!

Maar van waar halen we deze traditie en vooral waar halen we de traditie van het schoentje zetten?! Wij als specialist in kinderschoenen ūüėČ zijn daar natuurlijk zeer benieuwd naar en geven jullie graag wat tekst en uitleg.

Traditie van het schoentje zetten

Er zijn veel verhalen en betekenissen terug te vinden, zoals Sint-Nicolaas die goud naar binnen werpt voor de bruidschat van drie arme dochters en dat dit in hun schoenen terecht kwam. Of het verhaal die hieronder terug te vinden is.

In Nederland zet men vanaf ten minste de 15e eeuw de schoen. In eerste instantie gebeurde dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Uit archiefstukken blijkt dat vanaf 1427¬†in de Sint-Nicolaaskerk¬†in Utrecht¬†schoenen werden gezet op 5 december, pakjesavond. Rijke Utrechters legden wat in de schoenen en de opbrengst werd verdeeld onder de armen op 6 december, de offici√ęle sterfdag van de Heilige Nicolaas.

Uit de 16e eeuw bestaan beschrijvingen van het schoen zetten door kinderen in de huiskamer. Kunstschilder Jan Steen heeft in de 17e eeuw de sinterklaasochtend op twee schilderijen vastgelegd. Daarop is ook goed te zien wat de kinderen in hun schoen kregen. Vaak was dat naast speelgoed verschillende soorten snoepgoed zoals speculaas, kruidnoten, pepernoten, chocoladeletters en marsepein. Dit zijn eeuwenoude lekkernijen die in traditionele vormen werden gemaakt. Als drank werd chocolademelk en warme bisschopwijn geschonken. Opvallend is dat vooral jongens een roe of zakje zout in hun schoen vonden als teken dat ze te oud werden bevonden om nog aan het kinderfeest mee te doen.

Kinderfeest

Tegenwoordig is het sinterklaasfeest een familiefeest en zetten kinderen hun schoen klaar vanaf het moment dat de Sint in het land is aangekomen. Traditioneel wordt de schoen bij de haard gezet, want zwarte piet komt vanaf het dak door de schoorsteen naar binnen. Ook een kachel kan dienst doen hiervoor. In dat geval gooit Zwarte Piet de cadeautjes gewoon door de kachelpijp in de schoenen. In woningen zonder schoorsteen wordt de schoen veelal gezet voor de verwarming, bij de voordeur, bij de achterdeur of bij een raam dat open kan. De volgende dag vinden de kinderen dan wat lekkers of een klein cadeautje in hun schoen.

Het wordt op prijs gesteld als de kinderen iets terugdoen, en dus leggen ze vaak een tekening voor Sinterklaas en de Pieten in de schoen, of een wortel, hooi of suikerklontjes voor de schimmel van Sinterklaas. Ook zingen zij diverse sinterklaasliedjes bij de schoen om Sinterklaas te verwelkomen.

Mijn Petit Victor zijn schoentje (te vinden op de webshop: http://www.petitvictor.be/product/hippe-blauwe-sterren-hi-top-sneaker/) staat alvast klaar bij de achterdeur. Zijn jullie kleine kapoenen al klaar om sinterklaas te verwelkomen ;-)?

Geniet er van en tot de volgende!

2016-11-28T21:37:41+01:00

Geef een reactie